Izredna situacija, ki nas je prisilila uporabljati zaščitne maske

  • September 10, 2020
  • by

Če smo ta čas vsaj malo na tekočem in spremljamo medije ter trenutno dogajanje o krizi zaradi novega Koronavirusa, hitro opazimo, da je situacija vse bolj resna. Nošnja zaščitnih mask se je iz faze priporočila, prelevila naš vsakdan – postale so celo obveza, če želimo obdržati število novih okužb pod nadzorom. Kakorkoli, tudi če gre za virus, katerega povprečni premer je povprečno 150 nanometrov, in je perforiranost mask po vsej verjetnosti občutno večja, je to trenutna edina obramba pred neposrednjim vdihom viroidnih delcev.

Različne zaščitne maske in njihove lastnosti

Ko govorimo o maskah, kot sredstvu, ki nas obvaruje pred okužbo z novim koronavirusom, mislimo na bodisi klasično kirurško masko iz netkanega materiala za enkratno uporabo, ki je verjetno najpogosteje uporabljen model zaščite.

Sočasno s kirurškimi, se je začelo uporabljati tudi maske, ki so primarno namenjene delu v prašnih okoljih, kljub temu pa so primerne tudi kot samozaščita proti okužbi. Pri delovnem tipu maske, ki ima nameščen ventil s filtrom, so nekatere raziskave pokazale, da zaradi tega niso tako učinkovite kot navadne kirurške maske, saj se od izdihu ogljikovega dioksida ta ventil odpre in je skozi odprtino mogoč prenos virusnih delcev v notranjost maske. Tip, ki je za obrambo pred okužbo primeren je maska s filtrom oznake N95; to pomeni, da ustavi 95 odstotkov delcev. Kaj hitro je, ob razglasitvi izrednega stanja in pandemije pošla zaloga obeh tipov mask.

Ljudje so začeli iskati alternativo – maske, ki so za večkratno uporabo; tako imenovane pralne maske, ki so največkrat sešite iz bombažne tkanine, saj ta ne otežuje dihanja. Pomisleki se pojavijo, če morda tkanina ni dovolj »na gosto« stkana in je s tem olajšan prehod virusa z vdihom. Po drugi strani pa je uporaba pralnih mask bolj trajnostno usmerjena rešitev, saj s tem podpiramo lokalne šivilje, ali pa tiste, ki so v času korona krize izgubili redno zaposlitev in si služijo kruh s šivanjem pralnih mask. Kljub temu pa se znova pojavi problem, saj doma izdelane maske nimajo certifikatov o zagotavljanju kakovosti in niso prestale dejanskih testov, ki bi potrdili ali so res učinkovita zaščita.

Kam po maske?

Zatorej so kirurške maske še vedno najbolj zastopan primer preventivne zaščite pred okužbo. Prednosti so predvsem lahka dosegljivost, saj jo prodajajo skoraj v vseh prodajalnah; kriza se je pojavila le na začetku pandemije, ko je prišlo do hudega pomanjkanja, saj pandemije in izrednega stanja nihče ni pričakoval. Tudi cena se je ustalila in se giblje nekje od dvajset centov na kos in več. Nekoliko pametneje je, da se kupi več kosov v paketu, saj gre za potrošni material, ki ga v novi sedanjosti potrebujemo vsakodnevno. V primeru nabave več kosov po ugodni ceni predlagamo spletno trgovino Pentiv, ki se nahaja v Slovenj Gradcu. Tam najdete razkužilna sredstva ter maske za enkratno uporabo proti okužbi s koronavirusom.

You may also Like

Šolstvo in šport

Šolstvo in šport

February 09, 2021

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×