Jabolčni kis za solato

Talis je visoko kakovosten kis, pridobljen z naravno fermentacijo sestavin kot so jabolčnik iz neškropljenih in neplantažnih štajerskih jabolk, izbrano rdeče vino in visoko kakovosten alkohol.

Solatni jabolčni kis Talis

Talis je visoko kakovosten kis, pridobljen z naravno fermentacijo sestavin, ki so skrbno izbrane in kontrolirane. To so jabolčnik iz neškropljenih in neplantažnih štajerskih jabolk, izbrano rdeče vino in visoko kakovosten alkohol. Kis je poznan že dolgo časa kot prehrambni izdelek, ki se uporablja za kisanje solat in vlaganje zelenjave. V novejšem času se je njegova uporaba v gospodinjstvu zelo razširila in se uporablja tudi kot dodatek pri pripravi različnih omak za poudarjanje arome. Tako v gospodinjstvu kakor tudi v industriji pa se kis uporablja kot sestavina polivk, prelivov in marinad.

Droga Kolinska izdeluje pod blagovno znamko Talis štiri različne vrste kisa, in sicer jabolčni, vinski, alkoholni kis, kis za vlaganje, solatni vinski ter solatni jabolčni.

Sestavine:

Vino: Vsebovati mora dovolj ekstraktnih vodotopnih snovi, ne sme biti žveplano in tudi drugi kontaminenti, težke kovine – Fe, Cu – morajo biti v majhnih količinah.

Jabolčno vino :Izdelano je iz kmečkih jabolk, ki jih kmetje stisnejo in doma v sodih fermentirajo. Ameriški znanstveniki v raziskavah navajajo, da prisotne polifenolne substance v jabolčnem kisu delujejo antikarcinogeno;

Špirit : Uporablja se za izdelavo alkoholnega kisa. Špirit mora biti kmetijskega izvora. Sintetičnega špirita ne smemo uporabljati. Fermentacija s sintetičnim kisom tudi ne bi potekal, zato ker vsebuje preveč strupov (estrov, aldehidov), ki uničujejo acetobakterije. Sicer pa se uporabljajo samo najčistejše frakcije špirita.

Hranila :Različna hranila, ki so mešanice beljakovin, mineralov in vitaminov, uporabljamo kot hrano za acetobakterije pri izdelavi alkoholnega kisa. Špirit ne vsebuje nobenih hranilnih komponent pa tudi vitaminov in mineralov ne, zato je treba te substance dodati, sicer fermentacija ne more potekati. Bistrilna sredstva: To so različne diatomejske vrste zemlje (Ca in Mg soli) in želatina, ki vse čistijo kis na osnovi vezanja različno nabitih delcev.

Vse sestavine so fizikalno-kemijsko in senzorično pregledane, preden gredo v proizvodni proces.

Za jabolčni kis Talis pa je značilna izredna aromatičnost, ki jo daje jabolčno vino. Kolinska kupuje jabolčno vino od kmetov s Štajerskega. Ta jabolka so kmečka, in ne plantažna. Kmetje jih sprešajo in jabolčni sok nalijejo v lesene sode, kjer fermentira in odležava najmanj pol leta, tako da se “naravno zbistri”. Vino je bogato tudi z ekstraktnimi snovmi, ker ni nič obdelano.

You may also Like

Šolstvo in šport

Šolstvo in šport

February 09, 2021

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×