Kako izbrati prave pohodne čevlje

  • September 26, 2022
  • by

Prava izbira pohodne obutve je izredno pomembna, saj naše stopalo v času pohodništva utrpi veliko večje pritiske kot pri hoji po običajnem terenu. Vsak pohodnik pa si želi zaključiti turo brez žuljev in s čim bolj spočitimi stopali. Ravno zato je pri izbiri pohodnih čevljev potrebno biti pozoren na kvaliteto, oporo, prileganje in trpežnost materiala.

Če ste rekreativec/rekreativka, ki se občasno radi odpravite v hribe, se lahko odločite za nižjo pohodno obutev, ki je nekoliko lažja in ne fiksira gležnja tako močno, kot visoka obutev. V primeru, da se pogosteje ali profesionalno ukvarjate s pohodništvom pa je vsekakor priporočljivo, da se odločite za nakup visoke pohodne obutve. Visoka moški pohodni čevlji so izdelani tako, da močno fiksirajo gleženj in onemogočajo zvin ali zlom noge v primeru padca ali zdrsa.

Kaj pa je dobro vedeti pred nakupom pohodnih čevljev?

Material

Pri pohodni obutvi je pomembno iz kakšnega materiala je izdelana, saj noga pri pohodni obutvi potrebuje dodatno oporo, ki ji jo zagotavlja posebno oblazinjenje znotraj obuvala. Poleg tega je priporočljivo, da je izdelana iz posebnega materiala, ki ne prepušča vode, hkrati pa stopalu pusti, da lahko diha. Opetnik z blažilcem omogoča dodatno oporo za peto in blaži udarce pri hoji po neravnem terenu. Ob vseh naštetih lastnostih je pomembno še, da je čevelj čim lažji, za lahkoten korak in čim manj utrujene noge po opravljeni turi.

Prileganje

Za optimalno prileganje je pomembna tako dolžina kot širina pohodniške obutve. Že staro pravilo pravi, da v obuti, nezavezani pohodniški obutvi pomaknemo prste do kapice in moramo imeti za debelino kazalca prostora v peti. Obutev ne sme biti na nobenem delu stopala pretesna, spredaj pa moramo, pri zavezanem čevlju, imeti za prste dovolj prostora, da z njimi pomigamo. Pri zavezanem čevlju se prsti ne smejo dotikati konice čevlja.

Torej, najprej moramo ugotoviti pravo velikost čevlja, potem se posvetimo še počutju in obnašanju stopal v čevlju. Čevlji nam morajo biti prav; ne smejo biti tesni. Priporočljivo je, da čevlje pomerjamo popoldne ali zvečer, ko se stopalo zaradi zastoja telesnih tekočin nekoliko poveča. Pomerjamo seveda v nogavicah, ki jih bomo uporabljali na pohodih. Pri različnih obremenitvah se stopalo s prsti in peto vred ne sme premikati znotraj čevlja. Če nas že v trgovini kaj tišči, stiska ali žuli, nas bo med resno uporabo še bolj.

Opora

Oporo nogi zagotavljata predvsem zunanji in notranji del podplata ter predel okrog gležnja. Trši, kot je zunanji del podplata, več opore bo stopalo imelo pri hoji po razgibanem terenu na koreninah in  skalah. Enako velja za predel čevlja okrog gležnja. Višji kot je čevelj, več stabilnosti omogoča gležnju. Visoki čevlji z oporo v gležnju so predvsem priporočljivi za visokogorja in daljše ture.

Za snežene in ledene razmere mora podplat čevlja biti debelejši in trd, primeren tudi za uporabo avtomatskih derez.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×